Yoga Sadana
Image default
Sport

5 redenen waarom Yoga werkt

Yoga betekent letterlijk vereniging, dit is een van de eerste dingen die we onze leraren horen vertellen als we beginnen met het beoefenen van yoga in een yogastudio. En zelfs daarvoor zijn we al gebombardeerd met het cliché geest, lichaam, geest. Maar in echte mensen termen, wat is het verband tussen de houdingen (asana’s), ademhaling (pranayama), filosofie, energie en westerse psychologie? Formeel zegt David Frawley, auteur van Yoga en Ayurveda…

 

1. Yoga vermindert stress door het op gang brengen van de ontspanningsreactie

Dit wordt bereikt door bewust te ademen, houdingen te oefenen, ontspanningstechnieken te leren en te mediteren. Het tegengif voor de Stressrespons is de Ontspanningsrespons die het para-sympatisch zenuwstelsel activeert. Hoewel de houdingen met adem die we beoefenen ons ook helpen spanning los te laten, is het belangrijker dat ze ons leren hoe we vredig kunnen blijven in het aangezicht van ongemak en uitdagingen. We leren de kunst van overgave. Tijdens Yoga in Arnhem zul je merken dat hier veel aandacht aan wordt geschonken.

2. Yoga doet ons opletten

Deze beoefening maakt ons meer zelfbewust, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. We beginnen met aandacht te besteden aan onze ademhaling en al haar gewoontes, samen met de cyclus van onze gedachten en hoe we spanning vasthouden in ons lichaam.

3. Yoga is een helende praktijk

De houdingen, bewuste ademhaling en visualisatie dienen als een therapie om zowel fysieke pijn als emotionele angst te verminderen. Yoga in Den Bosch vermindert stress, verbetert de slaap, verlaagt het cortisolgehalte, verlaagt de bloeddruk en de hartslag, naast de vele fysieke voordelen. We leren ook praktische methoden om onszelf op ons gemak te stellen. En door actieve inspanning ontwikkelen we onze praktijk tot een van zelfliefde en zelfacceptatie.

4. Yoga doorbreekt onze slechte gewoontes

We leren patronen van zijn in ons lichaam af die ons schaden. Dit leert ons discipline en toewijding aan onze eigen gezondheid. Door de gewoontes los te laten, zien we de mogelijkheden duidelijker.

5. Yoga herinnert ons eraan verantwoordelijk te zijn

We gaan van schuld naar een volwassen plaats van verantwoordelijkheid. Het begint met verantwoordelijk te zijn voor je fysieke lichaam: waar je je handen neerzet in de neerwaarts gerichte hond, of hoe je je knie boven je enkel houdt in Warrior 2. En van daaruit observeren we tijdens Yoga in Groningen onze gedachten en beginnen we verantwoordelijkheid te nemen voor onze innerlijke dialoog. Uiteindelijk aanvaarden we het auteurschap van ons eigen leven in een co-creatieve expressie met het universum. We realiseren ons dat we altijd de baas zijn over onze keuzes in gedachten, woorden en daden.

De voordelen van yoga gaan verder dan deze korte lijst, maar zelfs als je deze 5 manieren waarop yoga helpt waardeert is dat meer dan genoeg om het beste leven ooit te ervaren!