Yoga Sadana
Image default
Eten en drinken

Een gids voor het planten van een moestuin

Voordat je zelfs maar je troffel aanraakt of een enkele pootaardappel plant, moet je wat tijd nemen en een tuinplan maken.

Mensen die voor het eerst tuinieren of gezinnen die samen een moestuin maken, kunnen overwegen om het bij groenten en fruit te houden die gemakkelijk te kweken zijn in uw omgeving. We hebben een sectie over onze topaanbevelingen verderop in het artikel.

Een tuinplan geeft simpelweg aan welke ruimte u aan elke plant in uw tuinperceel wilt besteden. Bekijk hieronder deze 6 tips die je zullen helpen om het meeste uit je ruimte te halen.

#1 – Maak ruimte voor tere planten

Er zijn bepaalde planten die alleen gedijen in de beste omstandigheden. Planten zoals basilicum, tomaat en paprika zijn notoir kieskeurig als het gaat om omstandigheden. Ze zijn graag warm, droog en beschermd tegen de wind. Als je niet in een warm klimaat leeft, moet je goed nadenken over waar je ze gaat neerzetten.

Zorg er dus bij het ontwerpen van uw perceel voor dat u de zonnigste delen voor deze tere planten reserveert en als u kunt, plant er sterkere en hogere planten omheen om ze beschut tegen de elementen te houden.

#2 – Vind de beste plek voor klim- en zwervende planten

Als het om klimplanten gaat, wil je ze ofwel aan de achterkant van je perceel of in het midden planten. Ze hebben een structuur nodig om omhoog te klimmen en je wilt die structuur niet bouwen op een plek waar het moeilijk voor je is om bij de rest van het perceel te komen.

Zwervende planten daarentegen dienen uitsluitend aan de rand van uw perceel te worden geplant. Anders zullen hun wijnstokken en bladeren de rest van uw groenten gladder maken.

#3 – Irrigatie is de sleutel tot een succesvolle tuin

Als u in een warm en droog gebied woont, kunt u dit gedeelte waarschijnlijk overslaan. Als u echter in een ander klimaat leeft, moet u overwegen hoe u uw perceel gaat irrigeren. Dit is vooral belangrijk om te overwegen als je in een regenachtige omgeving woont.

We raden u aan om verhoogde bedden te maken om uw groenten in te planten. Dit geeft u een extra paar voet bodemdiepte, maar het zal ook uw perceel op natuurlijke wijze laten wegvloeien en geen moeras worden na een paar uur regen.

#4 – Gezelschapsplanten

Met begeleidend planten kunt u de natuurlijke afweer van de natuur benutten en gebruiken om uw groenten te beschermen. Het is niet zo dramatisch als het klinkt, maar het planten van gezelschapsdieren kan elke tuinier veel verdriet besparen als het gaat om ongedierte.

Als je kamerplanten combineert, creëer je een verzameling planten die samen gedijen en elkaar ten goede komen. Je kunt hoge planten gebruiken om schaduw te creëren voor andere planten. U kunt kruiden gebruiken als natuurlijke ongediertebestrijding. U kunt snelgroeiende planten gebruiken om langzaam groeiende planten te beschermen tegen aantasting door onkruid.

#5 – Overweeg ongediertebestrijding

Toen we klein waren, besloten we dat we broccoli gingen telen. We brachten een paar maanden door met het binnen vermeerderen totdat ze eindelijk klaar waren voor de grond. Nadat we ze buiten hadden geplant, werden ze ’s nachts volledig verslonden door slakken.

Dit stemt ons nog steeds erg verdrietig.

Ongedierte is onvermijdelijk als u tuiniert, maar er zijn enkele niet-schadelijke manieren om ze op afstand te houden. Naaktslakken hebben bijvoorbeeld een hekel aan tomaten en komen nergens in de buurt. Plant je bladgroenten in een tomatenrand en ze zijn veilig.

Je kunt ook gereedschap zoals kopertape, zout en windgong gebruiken om ongedierte af te schrikken.