Yoga Sadana
Image default
Gezondheid

Slechte adem? Dit zijn vijf mogelijke oorzaken

Heb jij last van een slechte adem en heb je al meerdere dingen geprobeerd om dit te maskeren, maar zonder succes? Een slechte adem kan veel verschillende oorzaken hebben en is daarom ook niet altijd verholpen met een keer goed tandenpoetsen. In deze blog belichten we meerdere oorzaken van een slechte adem en tips wat je eraan kunt doen om dit te verhelpen.

Ontstoken tandvlees

Eén van de oorzaken van een slechte adem is ontstoken tandvlees. Wanneer het tandvlees ontstoken raakt zorgt dit voor onprettige geurtjes in de mond. Ontsteking van het tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Meestal wordt dit veroorzaakt door onvoldoende poetsen van de tanden.

Tandsteen

Bij tandsteen hopen bacteriën zich op in de ruimtes tussen de tanden en kiezen. Hierbij komt methylmercaptaan vrij, een geur die ruikt naar rotte eieren. Naast goed tandenpoetsen is flossen tussen de tanden daarom ook erg belangrijk om zo tandsteen te voorkomen.

Neusslijm

Sinustitis is een infectie van de neusbijholten. Bij Sinustitis komt hierdoor neusslijm achter op de tong terecht wat zorgt voor een gelige afscheiding en in combinatie met de bacteriën in je mond voor een onprettige geur.

Droge mond

Een veelvoorkomende oorzaak van een slechte adem is een droge mond. Een droge mond ontstaat doordat er onvoldoende speeksel aangemaakt wordt. Speeksel draagt bij aan een frisse adem. In een droge mond kunnen bacteriën snel vermenigvuldigen waardoor de adem begint te ruiken. Oorzaken van een droge mond zijn onder andere stress en te veel cafeïne. Door regelmatig water te drinken verminder je een kans op een droge mond en slechte adem.

Amandelstenen

Iets minder gangbaar, maar minstens net zo vervelend voor je adem zijn amandelstenen. Amandelstenen, ook wel bekend als tonstiltenen, zijn afkomstig uit de keelamandelen. Samen met neus- en tongamandelen zorgen keelamandelen voor het bestrijden van bacteriën en andere ziekteverwekkers. De keelamandelen zijn ook de perfecte plaats voor etensresten. Wanneer etensresten beginnen te verkalken, krijg je kleine brokjes en een onaangename geur in de mond. Voor het verwijderen van amandelstenen heb je verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Zo kan onder andere met behulp van een waterfloss afkomen van je amandelstenen.