Yoga Sadana
Image default
Gezondheid

Sportmassage: waarom en wat doet het?

Wat is een sportmassage

Een sportmassage bestaat uit verschillende technieken. Deze massage is bijzonder intensief en wordt, zoals de naam al zegt, vaak voor en/of na de sport gedaan. De massage is niet bedoeld om te ontspannen. Een sportmassage wordt gedaan om de bloedcirculatie te verhogen en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Een sportmassage levert daardoor bepaalde belangrijke voordelen op voor de sporters onder ons. 

 

Een massage die vaak wordt gedaan is een “deep tissue massage”. Bij deze sportmassage worden de weefsels die diep liggen losgemaakt. Dit is geen ontspannen massage, maar super goed voor mensen die regelmatig sporten of sporten op hoog niveau. 

Waarom een sportmassage?

Een sportmassage is voor iedereen geschikt. Voor sporters, maar ook als je niet vaak sport kan deze massage van toepassing zijn. Tijdens de massage worden knopen stijve spieren verholpen. Je gebruikt je lichaam overal voor, bukken, lopen, tijdens het schoonmaken… niet gek dat het er een keer bij in kan schieten. Wanneer u last heeft van bijvoorbeeld een extreem stijve rug, kan een sportmassage de oplossing zijn. 

 

Ook voor het voorkomen van blessures is een sportmassage effectief. Doordat de massage bindweefsel losmaakt en knopen weghaalt, kan een blessure voorkomen worden. Wanneer je de massage uitvoert om blessures tijdens een wedstrijd te voorkomen. Is het aan te raden de massage enkele dagen voor de wedstrijd uit te voeren. Ook wanneer je spierpijn hebt na het sporten is het verstandig om een aantal dagen te wachten met de massage. Spieren kunnen tijdens dit proces sterker worden en wanneer je in die tijd een sportmassage doet verstoor je dit proces. Je kunt een sportmassage door fysiotherapie Haarlem laten doen.

Wat doet een sportmassage?

Een sportmassage kan dus voor verschillende doeleinden worden gedaan. Het effect is dus ook anders bij iedereen. Doe je de massage om blessures tijdens het sporten te vermijden of heb je al een verrekking opgelopen tijden het tennissen? Bij beiden gevallen is een sportmassage van toepassing en kan een sportmassage voorkomen en genezen. Daarnaast is een massage extra goed voor sporters, doordat de spieren soepeler worden gemaakt en je hierdoor beter en gemakkelijker kan bewegen. 

 

Investeer in jezelf en in je lichaam en voorkom pijnlijke blessures die het sporten kunnen verstoren. Wanneer je regelmatig een sportmassage neemt, houd je de spieren en het bindweefsel soepel. Dit is nodig wanneer je veel sport of een zware sport uitoefent. Ook wanneer je geen sport beoefent kan je last krijgen van bijvoorbeeld nekklachten, rugklachten of knopen in het lichaam. Ook met deze klachten is het nemen van een sportmassage bij de fysiotherapeut een goed idee. 

 

Ook wanneer je niet weet of jouw klachten bij de fysio verholpen kunnen worden is het aan te raden een afspraak in te plannen. Een fysiotherapeut kent het menselijk lichaam als geen ander en weet vaak precies waar jouw falen vandaan komen en hoe hij of zij dit kan oplossen. Soms is er niet eens een sportmassage nodig, maar kan je al met een paar tips en thuisoefeningen van jouw klachten afkomen. Je gaat samen in gesprek en komt tot een geschikte oplossing of behandeling voor jouw lichamelijke klachten. 

 

https://www.fysioforza.com/