Yoga Sadana
Image default
Zorg

Wat is het beste matras voor ouderen met rugpijn?

Slapen op een verkeerd matras kan rugpijn veroorzaken, of verergeren. Zeker voor senioren met oude en broze lichamen is dit een bekend probleem.

Indien het lichaam niet genoeg ondersteuning van het matras krijgt, stimuleert dit een slechte slaaphouding en belast het de spieren. Daarnaast kan dit ervoor zorgen dat de wervelkolom niet op één lijn blijft, wat allemaal weer bijdraagt aan rugpijn (vaak laag in de rug).

Als het matras niet aansluit bij uw persoonlijke voorkeuren, levert u ook slaapcomfort in. Ideaal is dus een matras dat zowel comfort als rugondersteuning biedt. Dergelijke matrassen verminderen de kans op rugpijn en stimuleren uw nachtrust. Ideaal dus. Maar welk matras is nu het meeste geschikt voor u?

Er zijn hedendaags enorm veel matrassen beschikbaar. Dit maakt het lastiger om een juist matras te kiezen. Wij hebben een aantal praktische richtlijnen opgesteld die ouderen met last van rugpijn helpen bij de keuze voor een nieuw matras, wat zowel slaapcomfort als rugondersteuning biedt:

1. Het belangrijkste tijdens het kiezen van een matras is uw persoonlijke voorkeur

Er is helaas geen enkel type matras die voor alle senioren met rugpijn werkt en comfortabel is. Uitspraak doen over het beste matras is dan ook erg moeilijk. Elk matras dat ervoor zorgt dat u comfortabel kan slapen zonder pijn en stijfheid, is een goed matras. Mensen die last hebben van rugpijn moeten daarom ook altijd een matras kiezen dat voldoet aan hun eisen op het gebied van comfort en ondersteuning en waarmee ze een goede nachtrust kunnen krijgen.

2. Informeer naar de fysieke componenten in het matras

De spiralen of binnenveren van een matras zorgen voor de ondersteuning van het lichaam. De verschillende matrassen verschillen in het aantal en de soort veren in het matras. Ook de vulling in het matras is er in veel verschillende diktes. De totale dikte van het matras variëert tussen de 18 tot 45 centimeter. Al deze elementen zijn belangrijk als u gaat kijken naar een nieuw matras. Zorg er dus voor dat u op de hoogte bent van deze fysieke componenten en hun werking.

3. Zoek een matras met een rugleuning

Een goed matras ondersteunt de natuurlijke vorm van de wervelkolom. De juiste hoeveel rugondersteuning zorgt ervoor dat u minder spierpijn in de ochtend ervaart. Uit onderzoek is gebleken dat middelharde matrassen doorgaans meer verlichting van rugpijn bieden dan stevige matrassen. Ondanks dat uw persoonlijke voorkeur en comfort belangrijker is, kunt u hier rekening mee houden tijdens het uitzoeken van een nieuw matras.

4. Kijk verder dan enkel uw matras

Ervaart u in de ochtend pijn in uw rug? Dan is de kans inderdaad groot dat uw matras de oorzaak is. Dit hoeft echter niet altijd zo te zien. Een slechte lattenbodem die geen ondersteuning biedt kan ook invloed hebben op uw slaapcomfort. Speciaal voor de senioren zijn er seniorenbedden ontwikkeld, die trachten het ideaal comfort te bieden aan een senioren lichaam. Deze senioren bedden zijn compleet gericht op het broze lichaam van ouderen, en zijn voorzien van allerlei soorten gemakken. 

Wanneer is het tijd voor een nieuw matras?

Heeft u momenteel een goed matras en ervaart u niet al te veel rugklachten? Dan is het niet altijd direct nodig om uw huidige matras te vervangen. Het is wel belangrijk om te weten wanneer u toe bent aan een nieuw matras. Wij houden vaak de volgende vuistregel aan:

Als uw oude matras in het midden zichtbaar doorzakt of niet meer lekker ligt, is het waarschijnlijk tijd om een nieuwe aan te schaffen. 

Veel ouderen kiezen ervoor om de lattenbodem te upgraden als het matras doorzakt. Helaas is het plaatsen van planken onder een doorgezakt matras slechts een kortetermijnoplossing. In dit geval is er daadwerkelijk een nieuw matras nodig.

Het plaatsen van planken onder een doorgezakt matras om te voorkomen dat het in het midden doorzakt, is slechts een kortetermijnoplossing voor het doorzakken; er is nog een nieuw matras nodig.

 

https://www.aldenhuijsenslaapsystemen.nl/slaapsystemen/seniorenbed/