Yoga Sadana
Image default
Gezondheid

De voordelen van massage en ontspanning

Wie verlangt er in deze hectische tijd nu niet naar pure ontspanning en verwennerij? Het is goed voor te stellen dat, in tijde als deze, iemand even wil ontsnappen van de dagelijkse realiteit. Er bestaan ontzettend veel soorten massages die je optimaal zullen doen laten ontspannen en al je zorgen voor even zullen doen vergeten. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke ontspanningsmassage. Deze massage is een variant op de traditionele sportmassage die veel wordt gebruikt bij sporters en mensen met blessures. Bij de klassieke ontspanningsmassage wordt er met name gefocust op plekken van het lichaam waar veel spanning op staat. Deze plekken kunnen veroorzaakt worden door een grote hoeveelheid aan stress of andere factoren die niet bevordelijk zijn voor het lichaam.

De klassieke ontspanningsmassage

Door een ontspanningsmassage aan te gaan, zul je al direct merken dat alle zorgen even verdwenen lijken te zijn. Ontspanning is even alles wat telt op dat moment. Door een momentje voor jezelf te creëren kan het ervoor zorgen dat bepaalde stressfactoren effectief worden aangepakt. Zeker wanneer deze behandeling meerdere keren wordt uitgevoerd. Dit moment van rust zal vele voordelen gaan bieden, zowel op lichamelijk als op mentaal gebied. De werkwijze van zo’n klassieke ontspanningsmassage gaat als volgt te werk: de focus ligt voornamelijk op bepaalde spiergroepen. Deze spieren worden als één groep behandeld. Door middel van rustige strijkingen zorgt het ervoor dat de spieren (eindelijk) kunnen ontspannen.

Het belang van spieren laten ontspannen

Ook wanneer je niet zozeer gestresst bent maar bijvoorbeeld al een tijdje last hebt van lichamelijke klachten, dan kan een massage uitkomt bieden. Het kan zijn dat je door een kantoorbaan zittend werk hebt. De spieren, met name rondom de schouders, worden iedere dag weer belast als je de verkeerde houding aanneemt. Er kan dan zelfs RSI ontstaan: door steeds maar dezelfde beweging te doen, raken spieren overbelast en op den duur ontstaan er erge klachten. Het is daarom van groot belang dat je vaak even een pauze neemt om de spieren te ontlasten. Doe bijvoorbeeld wat rek- en strekoefeningen of zorg er in ieder geval voor dat je wat vaker uit je bureaustoel komt. Er bestaan zelfs simpele oefeningen die vanuit de stoel kunnen worden gedaan. De spieren zullen je in ieder geval dankbaar zijn wanneer deze oefeningen vaak worden gedaan.

Een hot stone massage

Er bestaan zoals vermeld nog veel meer soorten massages. Een ander voorbeeld van een ontspanningsmassage is de hot stone massage. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hitte van voorverwarmde stenen en olie die warm is. Deze stenen worden op verschillende plekken van het lichaam gelegd. Deze stenen zullen daar enige tijd blijven liggen. Deze warmte dringt vervolgens door op diverse gebieden in het lichaam. De warmte dringt veel verder door dan de huid en spierlagen. Hierdoor kan deze massage een helende werking hebben. Intussen zullen de masseurs gebruik maken van de warme olie en op de huid masseren.

Door de corona crisis heeft de massagebranche een geruime tijd stilgelegen, zowel in 2020 als in 2021. Gelukkig kwam begin maart beter nieuws: de contactberoepen mogen weer aan het werk gaan. Onder contactberoepen worden beroepen verstaan waarbij het niet (altijd) lukt om de anderhalve meter aan te houden. Dit zijn bijvoorbeeld kappers, masseurs of chiropractors. Uiteraard dienen de andere corona maatregelen gehandhaafd te houden, zoals het dragen van een mondkapje en het ontsmetten van de handen.