Yoga Sadana
Image default
Gezondheid

Vijf ADD symptomen

Veel mensen met ADD twijfelen of ze dat nou wel of niet hebben. Iedereen heeft immers wel eens chaos in het hoofd, problemen met in slaap komen of moeite met concentratie. En wie heeft er nou geen last van uitstelgedrag. Veel voorkomende gedachten bij mensen die wel degelijk ADD hebben. Genoemde kenmerken zijn namelijk stuk voor stuk ADD symptomen.

Vijf ADD kenmerken

Concentratieproblemen

Een bekend ADD symptoom is het concentratieprobleem. Doordat het druk is in je hoofd kan jij je moeilijk concentreren op een taak. Geluiden en bewegingen om je heen zorgen ervoor dat je snel afgeleid bent hierdoor ben je langer bezig dan een ander om een taak af te maken. Het kost je ook meer energie en foutjes sluipen er eerder in.

Stemmingswisselingen

Mensen met ADD zijn vaak gevoelig en betrokken maar hebben moeite met het tonen van hun gevoelens. Je bent dromerig vanwege een constante gedachten stroom. Hierdoor is concentreren lastig en kom je vaak ongeïnteresseerd of afwezig over. Het tegenovergestelde kan gebeuren wanneer mensen met ADD een passie hebben voor iets. In dat geval kan de dromerigheid omslaan in een hyperfocus die kort of lang kan duren. Het positieve daarvan is dat je helemaal opgaat in iets dat je leuk vindt en dat je dan juist wel heel geconcentreerd bezig kunt zijn met één taak. Je kan dan bergen verzetten. De kunst is om dan ook de andere belangrijke zaken in het leven in het oog te houden. En dat is vaak lastig.

Vanwege je gevoeligheid kan het zijn dat je meer last hebt van stemmingswisselingen en dat je het gevoel hebt dat je door onverwachte situaties of schokkende gebeurtenissen overspoelt wordt en niet meer boven komt. Wanneer dat gebeurt trek je je graag terug en heb je tijd voor jezelf nodig, ondanks dat je wel sociaal en empathisch bent. Geef hier aan toe en zorg dat je weer kunt opladen op een rustige plek.

Uitstelgedrag

Herken je jezelf in het uitstellen van activiteiten? Met ADD heb je een extra stimulans nodig om in beweging te komen, de stress moet oplopen voordat jij in actie komt. Vaak gebeurt er al wel van alles in je hoofd maar is er een drempel om te beginnen. Als er teveel onopgeloste zaken zijn kan dit leiden tot een voortdurend gevoel van stress, je moet immers nog van alles. Misschien overzie je de taak niet, denk je dat het lastig is of weet je geen structuur aan te brengen.

Deadlines en social controle (de stok achter de deur) kunnen jou hierbij helpen. Vaak werkt het goed voor mensen met ADD om projectmatig te werken.

Perfectionisme en creativiteit

Zoals je hierboven leest, zijn uitstelgedrag en vergeetachtigheid ADD symptomen waar vaak een wat negatieve ondertoon aan hangt. Maar er zijn ook ADD symptomen die je als positief kunt ervaren, zoals gezond perfectionisme en creativiteit. Wanneer jij een passie hebt voor iets of wanneer je op een taak wordt gezet waar jij je 100% voor inzet, dan zorg je dat deze taak tot een succes wordt afgerond. Daarnaast komt het vaak voor dat je een op een creatieve manier kunt werken en denken, out of the box en oplossingsgericht. 

Slaapproblemen

De laatste van de ADD symptomen die hier wordt besproken is het slaapprobleem. Alhoewel uit onderzoek blijkt dat dit vooral bij ADHD aanwezig is kan het zijn dat jij daar ook last van hebt. Mensen met ADD hebben vaak een verstoord dag- en nachtritme. Zij kunnen gerust tot ver in de nacht nog televisie kijken, schoonmaken of werken. In de ochtend slapen zij dan langer door. Heb je hier last van, dan ben je overdag vermoeid en dat versterkt de concentratieproblemen. Merk je dat jij dit hebt? Probeer op een vast tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Zo creëer je een gelijkmatig ritme en creëer je meer rust je in hoofd.

https://www.add-coaching.nl/add-symptomen/