Yoga Sadana
Image default
Zorg

Angst behandeling

Therapie en behandeling

Het behandelen van een persoon met angst hangt af van de oorzaken van de angst en individuele voorkeuren. Vaak zullen behandelingen bestaan ​​uit een combinatie van psychotherapie, gedragstherapie en medicatie.

Alcoholafhankelijkheid, depressie of andere aandoeningen kunnen soms zo’n sterk effect hebben op het individu dat het behandelen van de angststoornis moet laten wachten totdat alle onderliggende omstandigheden onder controle zijn gebracht.


Zelf behandeling

In sommige gevallen kan angst behandeling thuis worden gedaan zonder toezicht van een arts. Dit kan echter worden beperkt tot kortere perioden van angst en meer voor de hand liggende oorzaken.

Er zijn verschillende oefeningen die worden aanbevolen om met dit soort angsten om te gaan:

 • Stressmanagement: Leren omgaan met stress kan potentiële triggers helpen beperken. Houd druk en deadlines in de gaten, stel lijsten samen om lastige taken overzichtelijker te maken en verbind jezelf om tijd vrij te maken voor studie of werk.
 • Ontspanningstechnieken: eenvoudige activiteiten kunnen worden gebruikt om geestelijke en lichamelijke tekenen van angst te ontspannen. Deze omvatten meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, lange baden, rusten in het donker en yoga.
 • Oefeningen om negatieve gedachten te vervangen door positieve: maak een lijst van de negatieve gedachten die je ervaart, en noteer een lijst met positieve, geloofwaardige gedachten om ze te vervangen. Jezelf met succes onder ogen zien en een bepaalde angst overwinnen, kan ook nuttig zijn als de angstsymptomen verband houden met een specifieke oorzaak.
 • Ondersteuningsnetwerk: praat met een persoon die ondersteunend is, zoals een familielid of een vriend.
 • Oefening: fysieke inspanning kan het zelfbeeld verbeteren en chemicaliën in de hersenen afgeven die positieve gevoelens opwekken.

Counseling

Een standaardmanier voor het behandelen van angst is psychologische begeleiding. Dit kan cognitieve gedragstherapie (CGT), psychotherapie of een combinatie van therapieën zijn.

CGT heeft als doel om de denkpatronen die gepaard gaan met angst en lastige gevoelens te herkennen en te veranderen, het verstoorde denken te beperken en de manier te veranderen waarop mensen reageren op objecten van situaties die angst oproepen.

Bijvoorbeeld, een persoon die CGT voor paniekstoornis gebruikt, leert dat paniekaanvallen niet echt hartaanvallen zijn. CGT is een op blootstelling gebaseerde therapie die mensen stimuleert om hun angsten onder ogen te zien en helpt de gevoeligheid voor hun gebruikelijke angstgevoelens te verminderen.

Psychotherapie is een andere vorm van counseling. Het bestaat uit praten met een opgeleide professional in de geestelijke gezondheidszorg, psychiater, psycholoog, maatschappelijk werker of counselor.

Sessies kunnen worden gebruikt om de oorzaken van angst en mogelijke manieren om met symptomen om te gaan te onderzoeken.

 

Medicatie

Geneesmiddelen worden gebruikt om enkele lichamelijke en geestelijke symptomen onder controle te houden, waaronder antidepressiva, benzodiazepinen, tricyclische middelen en bètablokkers. Enkele voorbeelden zijn:

 • monoamine oxidase remmers (MAOI’s)
 • bètablokkers
 • buspiron


Ben zeker om uw arts bij te werken als de ongunstige gevolgen van om het even welke voorgeschreven medicijnen.


Preventie

Hoewel angststoornissen niet kunnen worden voorkomen en angstige gevoelens altijd aanwezig zijn in het dagelijks leven, zijn er manieren om het risico op een complete angststoornis te verminderen.

Door de volgende stappen te volgen, kunnen angstige emoties onder controle worden gehouden:

 • Verminder de consumptie van cafeïne, thee, cola en chocolade.
 • Neem contact op met een arts of apotheker voordat u over-the-counter (OTC) of kruidengeneesmiddelen gebruikt om te zien of ze chemicaliën bevatten die de angst kunnen verergeren.
 • Zorg voor een gezond voedingspatroon.
 • Houd een regelmatig slaappatroon.
https://www.doppazorg.nl/therapie-volwassenen/angst-therapie