Yoga Sadana
Image default
Zorg

Last van lage rugklachten? Overweeg manuele therapie!

Wist u dat manuele therapie zeer effectief is bij lage rugpijn? Ruim 80% van alle volwassenen heeft wel eens last van lage rugpijn in zijn of haar leven. Voor veel mensen is het een vervelende klacht die regelmatig terugkeert. In de meeste gevallen zijn de weke delen en spieren rondom de ruggengraat in het lage gedeelte van de rug. De meest voorkomende oorzaak van lage rugpijn is een gescheurde of verrekte spier door een verkeerde beweging. Wanneer de pijn langer dan 3 maanden aanhoudt wordt dit gezien als chronische pijn. Wanneer de rugpijn er plotseling in schiet en na 3 dagen nog niet beter is, raadpleeg dan een huisarts.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een gespecialiseerde fysiotherapie methode die gebruik maakt van specifieke, hands-on technieken zonder de hulp van apparaten of machines. Manuele therapie valt onder fysiotherapie en wordt daarom helaas niet vergoed door de basis zorgverzekering. Of de behandeling wel of niet wordt vergoed is dus afhankelijk van het zorgverzekeringspakket van de patiënt. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in klachten aan de wervelkolom en de gewricthen. De manueel therapeut ziet het lichaam als één geheel en handelt hier ook naar. De oorzaak van een bepaalde klacht licht niet altijd op dezelfde plek.

Hoe helpt manuele therapie bij lage rugklachten?

Manuele fysiotherapie is in principe geschikt voor iedereen met bepaalde pijnklachten rondom gewrichten waardoor deze gewrichten beperkt worden in hun beweging. Het behandelprogramma bestaat uit het geven van adviezen en instructies, ofeningen. Dan wordt ook het pijnlijke lichaamsdeel bewogen door er zacht aan te trekken of duwen waarbij de kans bestaat dat het gewricht kraakt. Dit is niet pijnlijk en dit kan geen kwaad. De effecten van een manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. Het doel van de therapie is het beter laten bewegen van de gewrichten, de houding verbeteren en de pijn verminderen. 

https://www.medifitfysiotherapie.nl/behandelingen/manuele-therapie/