Yoga Sadana
Image default
Dienstverlening

Overgewicht Tijdens De Jeugd – Brengt Het Je Kinderen Om?

Wat is het engste Tv-programma dat je laatst gezien hebt? Misschien ga je voor een horror film of een sci-fi serie. Maar mijn stem gaat uit naar een programma dat `Honey, We’re killing the Kids’ heet.

De Realiteit van Overgewicht Tijdens de Jeugd

Mocht je het niet gezien hebben, het programma draait om een familie met tenminste twee ongezonde kinderen. Normaal gesproken hebben ze al een overgewicht, bijna vetzuchtig, en eten altijd de verkeerde dingen en krijgen niet genoeg lichamelijke beweging. Om de ouders te shockeren zodat ze er iets aan doen, laat het team zien door middel van slimme veranderende beelden hoe, wanneer er niets aan hun levensstijl gedaan wordt, de kinderen uitzien als volwassenen en op welke leeftijd ze statistisch gezien zullen sterven. De beelden zijn echt verschrikkelijk, en shockeren de ouders tot tranen toe. (Natuurlijk laten de programma makers alleen de mensen zien die op de beelden reageren, maar hoeveel bezorgde ouders zouden dat niet doen?

Dikke Kinderen Worden Vetzuchtige Volwassenen

Het basis principe achter de verandering is dat een dik kind 70% meer kans heeft om een vetzuchtige volwassene te worden, en het risico is dichter bij 80% wanneer één van de ouders ook vetzuchtig is.

Lichamelijke en Psychologische Gevaren van Overgewicht Tijdens de Jeugd

Lichamelijke gevaren zijn:

Type II diabetes

Hartproblemen

Gewrichtsproblemen – mensen met overgewicht zullen vaker gebreken in hun ledematen krijgen

Verhoogde bloeddruk en cholesterol

Slaapproblemen

Ademhalingsproblemen

En er zijn ook gevaren voor de psychologische gezondheid. Had je vroeger een dik kind in je klas op school? Weet je nog hoe erg het arme kind gepest werd? En zelfs nu, met meer dikke kinderen, is er nog steeds een groot gevaar dat een vetzuchtig kind zal lijden onder:

– Depressie

– Laag eigendunk

Gebrek aan zelfvertrouwen – hoewel dat soms als overmoed gemaskeerd is – het is heel gemakkelijk voor een kind met overgewicht om achter een masker van grappen te verstoppen en de zelfgekozen clown van de klas te worden.

Help Je Kind Gezond Opgroeien

De simpel antwoord op deze problemen is om ervoor te zorgen dat je kind een gezond, gebalanceerde dieet heeft en genoeg lichaamsbeweging krijgt. Klinkt gemakkelijk, niet? Maar iedereen die kinderen heeft weet dat het makkelijker gezegd dan gedaan is. Dit is vooral waar wanneer ze een slechte gewoonte hebben aangeleerd, of vrienden hebben met dezelfde problemen, waarvan de ouders geen reden zien om het te veranderen.

Bezoek de website van praktijk voor psychotherapie 

https://www.depsycholoog.nl/haarlem