Yoga Sadana
Image default
Gezondheid

Verschil hooggevoeligheid & hoogsensitiviteit?

Veel mensen geven aan hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit dezelfde betekenis. En toch is het niet zo. 

Hoogsensitiviteit 

Hoogsensitiviteit is een karaktertrek, hoogsensitief zijn is iets dat je dus vanaf je geboorte meekrijgt. 

Hooggevoeligheid 

Hooggevoeligheid daarentegen is een emotionele reactie. Het is een overprikkeling door een stressreactie. Door een bepaalde gebeurtenis, waarbij je overmatige stress meemaakt, denk daarbij aan een trauma, kunnen je zenuwen overbelast geraken. Andere voorbeelden waarbij je zenuwen te lang gespannen hebben gestaan, zijn burn-out of een psychische aandoening. Ook het langdurig onder hevige, chronische stress staan (nog geen burn-out) kan ervoor zorgen dat je hooggevoelig wordt. Hooggevoeligheid kan dus bij iedereen voorkomen. 

Enkele voorbeelden van tekenen van hooggevoeligheid zijn sneller angstig worden, vlugger in paniek slaan, frustratie of verslaving. Dit laatste kan ontstaan door het niet begrijpen van wat er met je aan de hand is. 
Ook licht, harde geluiden of een mensenmassa kan voor een hooggevoelig persoon problematisch worden. Huilbuien, woede-uitbarstingen of het zich terugtrekken uit de sociale omgeving kunnen manieren zijn van een overgevoelig persoon om dit onbewust te verwerken. 

Om overgevoeligheid en de gevolgen ervan te vermijden, is het noodzakelijk dat je tijdig hulp zoekt om hier mee om te gaan. 

Verschillen en overeenkomsten

Zoals reeds vermeld is hooggevoeligheid niet hetzelfde als hoogsensitiviteit. En toch kan een hoogsensitief persoon ook hooggevoelig zijn. Hoogsensitieve mensen krijgen op zich al veel meer prikkels te verwerken dan anderen. Als ze er niet goed mee leren omgaan, kan dit leiden tot overmatige stressreacties. En zoals bij een ander persoon leidt dit dan tot hooggevoelige uitingen. Een hooggevoelig persoon is niet automatisch ook hoogsensitief. En een hoogsensitief persoon is niet automatisch hooggevoelig. Hooggevoeligheid kan wel een gevolg zijn van hoogsensitiviteit. Voor beiden telt wel dat hulp baat heeft bij het omgaan met die verhoogde gevoelens. Men leert tijdig de tekens te herkennen en zorg te dragen voor zichzelf.

https://www.zoma-opleidingen.nl/