Yoga Sadana
Image default
Aanbiedingen

Anaalklieren bij de hond

U heeft uw trouwe viervoeter uiteraard het liefst zo gezond en gelukkig mogelijk. Zo kiest u voor het beste voer en gaat u met hem of haar naar de dierenarts wanneer u vermoed dat er iets mis is. Maar om goed te kunnen beoordelen of er wat mis is met uw hond is het van belang dat u uw hond door en door kent. Hierbij is het belangrijk dat u weet hoe uw hond zich normaliter gedraagt, zodat u in kunt grijpen wanneer er in zijn of haar gedrag iets veranderd. Daarnaast is het van belang om een klein beetje te weten over het lichaam van uw hond. Daarom vertellen we u in dit blog graag meer over de anaalklieren bij de hond.

Wat zijn anaalklieren

Anaalklieren zijn twee kleine zakjes die in de sluitspier van de anus liggen. In deze zakjes zit een sterk ruikende vloeistof of pasta. Deze vloeistof had bij de voorouders van de hond een functie bij de territoriumafbakening. Wanneer deze anaalklieren niet regelmatig geleegd worden kunnen deze overvuld raken. Wees echter niet bang, dit gebeurt over het algemeen automatisch. Echter kan het zijn dat uw hond last heeft van een wat dunne ontlasting, waardoor de anaalklieren niet goed geleegd kunnen worden. 

 

Kenmerken van anaalklierproblemen

Er zijn verschillende soorten anaalklierproblemen. Zo kan uw hond last hebben van overvulde anaalklieren, een doorgebroken anaalklierontsteking of overvulde anaalzakken. Wanneer uw hond last heeft van overvulde anaalklieren krijgt uw hond last van jeuk aan de anus. Wanneer uw hond sleetje rijdt of bijt aan de anus is de kans groot dat uw hond hier last van heeft. Wanneer uw hond last heeft van een doorgebroken anaalklierontsteking is dit te herkennen aan een open wondje onder de anus.  

 

Aanhoudende of regelmatig terugkerende klachten?

Wanneer uw hond vaak last heeft van problemen met de anaalklieren is het zaak om de achterliggende oorzaak op te sporen en te behandelen. Bij te zachte ontlasting kan het vaak helpen om kwalitatief goed en vezelrijk voer te gaan eten. Ook kan een antibioticazalf oplossing bieden. Wanneer dit alles niet helpt kan het zijn dat de anaalklieren hond operatief verwijdert moeten worden, zodat de hond voor altijd van de klachten af is. 

 

https://nl.bellfor.info/