Yoga Sadana
Image default
Aanbiedingen

MKB ondernemer kiest voor veilig online thuiswerken

 

Om te voorkomen dat de thuiswerkplek een zwakke plek vormt voor je bedrijf kies je als MKB ondernemer voor veilig online thuiswerken. Want niets is belangrijker dan jouw bedrijfsveiligheid, goed beschermde data en een policy hoe jouw medewerkers omgaan met inloggen op elk device. Over het algemeen wordt in Nederland de kennis van digitale veiligheid behoorlijk overschat. Nu weten we wel dat er allerlei bedreigingen op de loer liggen, maar echt goed beschermd tegen online attacks blijkt het bedrijfsleven niet te zijn. Daar ligt voor ons als IT professional een belangrijke taak, want wij geven advies over digitale beveiliging, veilig werken in de cloud en een optimale email security.

Zeker nu de digitale criminaliteit fors toeneemt wil je met jouw MKB bedrijf weten waar je aan toe bent als het gaat om veilig online werken. Daar komt dan ook nog het gedrag van medewerkers bij kijken, want in de meeste gevallen blijkt een menselijke ‘fout’ de aanleiding voor een online attack. Zo blijkt in ruim 90% van de gevallen dat een digitale inbraak begint bij een email. Die email wordt ontvangen in een mailbox, klik je op de link, dan ben je de pineut. Ook een spamfilter of basic pc security tool kan dit niet voorkomen. In veel gevallen kiezen we er niet voor om een onbetrouwbare email direct te verwijderen, nee we klikken op een link of openen een bijlage waarmee de ellende begint.

Hoe kun je voorkomen dat jouw medewerkers een zwakke schakel zijn binnen jouw digitale werkomgeving?

Veel bedrijven adviseren wij een online training gericht op bewustwording. Als we ons goed realiseren wat een email met verkeerde intentie betekent en waar een email attack toe kan leiden, denken we in het vervolg beter na. Ook financieel gezien kan een digitale aanval erg vervelend zijn, want in sommige gevallen sluiten hackers je pc of computernetwerk af en vragen ze je te betalen. Dit noemen we gijzelsoftware. Hoe dan ook, voorkomen is beter dan genezen.

Wat is de beste manier om de digitale veiligheid van je bedrijf borgen? Daar krijgen wij als full service IT partner bijna dagelijks vragen over. Jaarlijks onderzoek van de overheid wijst uit dat Nederlanders hun kennis van online security overschatten, zowel op het werk als thuis. Over het algemeen zien we dat medewerkers verwachten dat binnen het bedrijf online risico’s scherper worden gemonitord en nageleefd dan in de privésituatie. En juist daar ligt een kantelpunt nu we massaal thuiswerken en gebruik maken van een privé wifiverbinding en breder toegang hebben tot dataopslag in de cloud.

Gezien de ontwikkelingen en maatregelen rondom het coronavirus is de verwachting dat het thuiswerken nog wel even aanhoudt. Na de grote multinationals gaat ook het MKB over op de trend om medewerkers meer veiligheid te bieden. Werken op kantoor gebeurt of niet, of parttime, dat is niet voor alle bedrijven even makkelijk in te richten. Gewoonweg zijn bedrijven er niet op voorbereid en wat doe je dan als een medewerker vraagt om een thuiswerkplek?

Een flexibele werkplek thuis

Vanaf het begin van de pandemie hebben wij vanuit Think4 onze klanten kunnen voorzien van solide en veilige thuiswerkoplossingen. Online netwerkverbindingen via de cloud, Microsoft Office 365 licenties en professioneel geïnstalleerde laptops vormen de basis voor een flexibele werkplek thuis. Daar komt dan nog een stuk online security bij kijken, plus uitleg hoe medewerkers thuis het beste kunnen omgaan met de bedrijfspolicy voor online werken.

Voorkom economische schade door je medewerkers bekend te maken met ICT oplossingen voor MKB bedrijven en hoe je daar op een verantwoorde manier mee omgaat. Dit is het advies met ICT bedrijven die hun klanten goed willen informeren over de risico’s van online werken. Hoewel bedrijven vaak aandacht besteden aan digitale veiligheid, gaat het mis tijdens het thuiswerken. Thuis maken we gebruik van een netwerkverbinding met wachtwoord en dan zien we dat 1 op de 3 thuiswerkers nog steeds het standaardwachtwoord van de router hanteert. Ook zwakke wachtwoorden als inlog123 zijn een makkelijk doelwit voor online hackers, dus wees gewaarschuwd en begin met een sterk wachtwoord voor het thuisnetwerk.

Als werkgever wil je zorgen voor een veilig thuiswerkoplossing voor jouw medewerkers. Kies daarom voor een IT bedrijf dat het juiste advies geeft voor het implementeren van IT tools voor thuiswerken, veilig inloggen en een beveiligde cloud omgeving. Vertrouwen op het gedrag van je medewerkers is helaas niet voldoende, omdat het in de meeste gevallen niet gaat om moedwillig kwaad doen. Het ontbreken van de juiste kennis en het niet kunnen overzien van de gevolgen is vaak een aanleiding. Daarom is bewustwording zo belangrijk.

Wanneer het gaat om de beveiliging van je IT omgeving kiest de MKB ondernemer graag voor volledige controle op de cloud tool voor thuiswerken. De mogelijkheid bestaat voor bedrijven om de digitale veiligheid helemaal in eigen hand houden door gebruik te maken van een cloudwerkplek. Bij een cloudwerkplek staat er geen data of software meer lokaal geïnstalleerd op een computer of lokale server, maar wordt alles centraal vanuit de cloud gefaciliteerd.

Extra veilig in de cloud

Groot voordeel van een cloudwerkplek is dat de medewerker inlogt met een Single Sign On en Two Factor Authentication en daarmee toegang heeft tot de werkplek met alle nodige applicaties en bestanden. Niet alleen makkelijk voor de medewerker, maar ook voor de beheersbaarheid van de flexibele werkplek voor jouw als werkgever. Ongeacht het device of netwerkverbinding, de cloudwerkplek is in zijn geheel beschermd mits de juiste cloudomgeving en licentieafspraken. Dit regel je als MKB ondernemer het makkelijkst via een ICT bedrijf als Think4.

Veilig werken in de cloud is stap 1 en daarna volgt al heel snel veilig e-mailen en bestanden delen. Daarbij wordt de verantwoording van de medewerker aangesproken. Bij veilig thuiswerken is veilig e-mailen en bestanden delen natuurlijk niet meer weg te denken. De cloudwerkplek die wij vanuit Think4 aanbieden is eenvoudig ingericht en goed werkbaar voor bedrijven in het MKB. Jouw thuiswerkplek integreren we eenvoudig met bijvoorbeeld Office 365 Business en de daaraan gekoppelde apps als Outlook, Word, Excel en Microsoft Teams voor online vergaderen, veilig e-mailen en onderling bestanden delen in een veilige omgeving.

Think4 gaat nog een stapje verder als het gaat om email security met de tool van Barracuda die wij steeds vaker implementeren bij bedrijven die geen risico willen lopen op online attacks. Met deze email security oplossing heb je een extra check op emailen op jouw cloudwerkplek en een extra zekerheid als het gaat om veilig online werken. Maar onthoud, ontvang je een email die je niet vertrouwt? Dan blijft ons advies: delete! 

 

https://www.think4.nl/