Yoga Sadana
Image default
Bedrijven

Buteyko ademhaling: Wat rokers eigenlijk willen

Buteyko ademhaling: Wat rokers eigenlijk willen

Er zit een grote tegenstelling in mensen die we allemaal wel eens ervaren. Die tegenstelling is iets anders willen dan je nodig hebt.

Een voorbeeld is voeding. Iedereen weet wel een beetje wat gezond is en wat je beter niet kunt eten. Toch wordt er bij emotie eten voor voeding gekozen dat eigenlijk alleen maar vulling is. 

We weten ook dat rokers over het algemeen op de hoogte zijn van de gevaren van roken. Rokers willen een sigaret leeghijsen, maar hebben iets anders nodig. Vaak is dat een behoefte aan ontspanning. Een sigaret leegzuigen van nicotine en teer lijkt die ontspanning te brengen. Het is een instant bevrediging. 

Maar laten we eens kijken naar wat er gebeurd tijdens het roken. De sigaret wordt naar de mond gebracht en de roker neemt een trekje. Vervolgens wordt de rook diep ingeademd! Die diepe ademhaling brengt even ontspanning. En kijk, een keer diep ademhalen is niet erg. Daar kun je voor kiezen en bewust mee omgaan.

Diep ademen als gewoonte is wel schadelijk. Dat was de ontdekking van Dr. Constantin Pavlovich Buteyko. Je weet inmiddels waarom dat schadelijk is, want je hebt de gratis online training gevolgd. Heb je deze training nog niet gevolgd dan kun je jezelf gratis aanmelden.

Een roker creëert al snel de gewoonte van diep ademen. Zo ontstaat chronische hyperventilatie met de bijbehorende hyperventilatie symptomen. Mijn overtuiging is dat chronische hyperventilatie verslavingen veroorzaakt. Er ontstaat dan zoveel stress in het lichaam dat we naar manieren gaan zoeken om die stress weg te nemen. 

Buteyko therapie

Maar wat als je rustig ademt als gewoonte? Wat als al die beweging en al dat geluid van binnen verstilt? Wat als je spieren en je gedachten verzachten? Wat als je ademhaling zo zacht en ontspannen is dat je mondhoeken zonder reden omhoog gaan staan. 

In hoeverre heb je dan nog behoefte hebben aan een sigaret? In hoeverre maak je dan nog gebruik van cocaine gratis thuisbezorgd- alleen in Amsterdam. Wat moet je dan nog allemaal in je mond steken wat een troostend effect kan hebben?

Sow! Wat een hoop vragen van mij zeg. Maar je snapt het wel. De bedoeling is om je te laten nadenken. De Buteyko therapie is een goed middel om te leren ontspannen. Dat is de eerste stap richting stoppen met roken.

https://www.gezondeademhaling.nl/