Yoga Sadana
Image default
Beauty en verzorging

Wat zijn de oorzaken van witte pigmentvlekken?

 

Witte pigmentvlekken

Pigmentvlekken, we kennen ze vaak en vooral als de vervelende bruine vlekjes die vooral tijdens de zomermaanden tevoorschijn komen. Maar niet alleen bruine pigmentvlekken gespot worden op het lichaam. Ook witte pigmentvlekken kunnen ontstaan op onze huid. Maar wat zijn deze witte pigmentvlekken dan? En zijn ze even ongevaarlijk als de gewone pigmentvlekken? Hoe zijn ze te behandelen en wanneer ga ik ermee naar een dokter? Deze antwoord vind je hier in dit artikel over witte pigmentvlekken.

 

Wat zijn witte pigmentvlekken?

Witte pigmentvlekken of anders genaamd pityriasis versicolor, is een veel voorkomende huidaandoening die meestal na een tijdje vanzelf verdwijnt. Deze vlekken komen vaak het meest voor tijdens de warmste maanden of wanneer de herfst net begint. Veelal komt dit door het zweten en vochtig weer. De aandoening is helemaal niet gevaarlijk, niet besmettelijk en ook niet pijnlijk. Het enige nadeel dat er aan is, is dat ze vrij storend zijn eens je ze opmerkt, dit gebeurt meestal later doordat witte vlekken minder opvallen dan de typische bruine pigmentvlekken.

 

Hoe herken ik witte pigmentvlekken?

Witte pigmentvlekken, hoe je ze kan herkennen kan je dus al afleiden uit de naam ervan. Het zijn witte vlekken die voornamelijk voorkomen op de borst en rug en armen en benen. Er zijn verschillende oorzaken voor deze vervelende vlekken: de zon of een tekort aan voedingsstoffen. Echter kan er ook een medische reden zijn zoals bij Vitiligo. Dit zijn witte vlekken die je krijgt op de huid door pigmentverlies doordat de productie van het huidpigment verstoord is. Het is een genetische auto-immuunziekte waar helaas niet veel aan te doen is.

 

Hoe behandel ik witte pigmentvlekken?

Je kan wachten tot de pigmentvlekken vanzelf verdwijnen maar soms kan het zo storend zijn dat je er echt snel vanaf wilt. Doordat witte pigmentvlekken eigenlijk een soort schimmel zijn, zijn er gelukkig wel wat manieren om er weer vanaf te geraken. Gebruik antischimmel producten die geweldig zijn voor het behandelen van infecties. Je kan ook selenium sulfide shampoo gebruiken, een shampoo die alvorens je gaat slapen, dun aansmeert op de te behandelen plaatsen. Je laat het een nachtje intrekken en klaar. Doe dit regelmatig en je zal zien dat de vlekken vanzelf gaan verdwijnen. Na een tweetal weken zou je toch wel resultaat moeten zien en indien dit niet het geval is, kan je best even langs de huisarts passeren.