Yoga Sadana
Image default
Bedrijven

Voedingssupplementen als aanvulling op je workout

Er is een gigantische markt voor sportsupplementen. Sporters zoeken vaak alternatieve voeding om optimaal te kunnen presteren, maar niet alles wat op de markt is, is nuttig of noodzakelijk voor sporters om te gebruiken. Hier volgen wat tips en informatie over voedingssupplementen als aanvulling op je workout.

 

Wat is een voedingssupplement?

Een supplement is iets dat aan het dieet wordt toegevoegd, meestal om een voedingstekort aan te vullen. Idealiter zou het gebruikt moeten worden als aanvulling op een goed uitgebalanceerde voeding. Supplementen zijn onder meer de volgende:

  • Vitaminen
  • Aminozuren
  • Mineralen
  • Kruiden

 

Wat zijn sportsupplementen?

Sportsupplementen zijn producten die worden gebruikt om de atletische prestaties te verbeteren en die vitaminen, mineralen, aminozuren, kruiden of botanische middelen (planten) – of een concentratie, extract of combinatie daarvan – kunnen bevatten. Deze producten zijn over het algemeen zonder recept in veel sportwinkels en webshops zoals solidsuppements.nl verkrijgbaar.

Een aantal voorbeelden van sportsupplementen zijn:

  • Pre-workout
  • Creatine
  • Whey proteïne

 

Veel voorkomende sportsupplementen gebruikt door atleten

Sportsupplementen worden door atleten vaak gebruikt om hun prestaties te verbeteren. Sommige supplementen worden vaker gebruikt door krachtsporters, zoals creatine, eiwitsupplementen en aminozuren, terwijl andere vooral ten goede komen aan sporters, zoals glycogeenlading, cafeïne en natriumbicarbonaat. Hieronder vind je de meest gebruikte sportsupplementen.

Creatine

Creatine is een supplement dat vaak wordt gebruikt door krachtsporters, zoals gewichtheffers of sprinters. Creatine is een in de natuur voorkomende stof, die meestal voorkomt in rood vlees zoals rundvlees of vette vis zoals zalm.  Creatine heeft een positieve invloed op anaerobe activiteit, kracht, vermogen en herstel.

De bruikbare vorm van energie in ons lichaam is adenosinetrifosfaat (ATP). We breken vetten en koolhydraten af om ATP (energie) te vormen tijdens zowel aerobe als anaerobe activiteit. Wanneer we ons inspannen met een hoge intensiteit, zoals bij het heffen van zware gewichten of sprinten, gebruikt ons lichaam een energieroute die bekend staat als het ATP-PC-systeem.  Tijdens het ATP-PC-systeem wordt creatinefosfaat door het enzym creatinekinase afgebroken om zeer snel energie te produceren.

Creatine levert energie tijdens de eerste fasen van intense activiteit of korte uitbarstingen van ‘all-out’ activiteit.  Het lichaam heeft echter beperkte voorraden creatinefosfaat en daarom raken voorraden snel uitgeput, waardoor ons vermogen om energie te creëren met behulp van creatine afneemt. Dit resulteert in vermoeidheid en een vermindering van de trainingsintensiteit, in reële termen zou dit kunnen betekenen dat we langzamer gaan sprinten. Creatinefosfaatvoorraden kunnen worden aangevuld als er voldoende energie beschikbaar is, maar dit kost tijd.

 

Eiwitsupplementen

Eiwitsupplementen worden meestal gebruikt door krachtsporters zoals gewichtheffers of rugbyspelers, hoewel ze nuttig kunnen zijn voor alle soorten sporters. De belangrijkste rol van eiwit in de voeding is voor spiergroei en herstel, supplementen worden vaak voor dit doel gebruikt. Tijdens de training wordt schade toegebracht aan spieren en bindweefsel, eiwitten helpen de groei en het herstel van deze weefsels te bevorderen.

 

Pre-workout

Pre-workout bevat verschillende stoffen die ervoor zorgen dat jouw training een extra boost krijgt. Met inname van een pre-workout voor de training zul je tijdens de training meer kracht en uithoudingsvermogen hebben. De stoffen die een pre-workout bevat zijn onder andere cafeïne, creatine, taurine en BCAA.